Pieni vihreä kala voitti ison keltaisen

Meidän ruokapöydässämme oli lauantaina pala Norjassa kasvatettua lohta ja sunnuntaina kotimaista, Itämeressä vapaana kasvanutta ahventa. WWF:n kalaoppaan mukaan Norjassa kasvatetulle lohelle näytetään keltaista liikennevaloa (= harkitse) ja ahvenelle vihreää valoa (suosi).

WWF:n kalaoppaassa kalalajit on luokiteltu kolmeen väriryhmään: vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Vihreät kalat ovat parhaita, ja siten suositeltavimpia valintoja ruokapöytään. Vihreiden kalojen kannat ovat elinvoimaisia eikä niiden pyynti aiheuta suuria ympäristöhaittoja. Keltaisten kalojen kannat saattavat olla heikkoja, ylikalastettuja tai niiden kalastusmenetelmät voivat aiheuttaa ympäristöhaittoja.  Kasvatetut kalat ovat usein keltaisia, koska ne tarvitsevat ruoakseen rehua, joka valmistetaan muista kaloista. Rehua kuluu usein enemmän kuin mitä itse kalan kasvatus tuottaa. Punaiset kalat ovat uhanalaisia, ylikalastettuja tai niiden kalastusmenetelmät ovat tuhoisia. Punaisia kaloja pitää siis välttää.

On siis monessa mielessä järkevämpää ja ekologisesti kestävämpää syödä pieniä vihreitä ahvenia kuin isoja keltaisia lohia. Ahvenen suosimiseen ruokapöydässä on myös monia muita hyviä syitä: sen pyydystäminen merestä (tai järvestä) on jännittävämpää kuin kasvatetun lohen nostaminen kylmäaltaasta.

Tämän viikonlopun ahventen pyydystäminen tapahtui sukelluskalastaen.

Illalla pimeän aikaan mies pukeutui märkäpukuun (pintaveden lämpötila oli 17 astetta), varustautui harppuunalla, räpylöillä, maskilla, snorkkelilla, painovyöllä, sukelluslampulla, puukolla sekä pintapoijulla ja sukelsi hakemaan kaloja kivenkoloista.

Me muut jäimme odottamaan saalistajaa ja saalista rannalle. Kalojen sijaan yritimme etsiä Perseidien meteoriparvia eli tähdenlentoja, joita luvattiin viikonlopuksi koillistaivaalle. Valitettavasti emme nähneet tähdenlentoja, näimme vain kaukana merellä sukelluskalastajan lampun valon.

Reilun tunnin sukelluskalastuksen jälkeen saaliina oli kuusi ahventa. Söimme ne hyvällä ruokahalulla ja hyvällä omatunnolla seuraavana päivänä.

Viikonlopun aikana näimme myös satoja pieniä kalanpoikasia, jotka hyppelivät ja liitelivät veden päällä – ilmeisesti ötökkäjahdissa. Vauhti oli hurja, ja niillä näytti olevan hauskaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.