Istuminen on vaarallista

Tämän viikon 9. luokan biologian oppituntien aiheena ovat olleet lihakset. Oppituntien tavoitteina oli oppia lihasten monet tehtävät (eli ”miksi minulla on lihaksia?”), rakenne ja toiminta.

Aiheeseen liittyen tutustuimme myös Helsingin Sanomien artikkeliin Älä istu (15.8.2011). Artikkelin mukaan ihminen viettää suurimman osan päivästä istumalla tai maaten eli toisin sanoen käyttämättä lihaksia. Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksen (ja monien muiden tutkimusten) mukaan se ei ole hyvä asia. Oppilaan vinkistä katsoimme myös Get off your duff – videon, jonka sisältö tuki Jyväskylän liikuntabiologian laitoksen tutkimuksen tuloksia.

Keskimäärin seitsemän tuntia hereilläoloajastamme kuluu istuen tai maaten. Silloin vain alle prosentti lihastemme voimantuottokyvystä on käytössä. Hölkätessä käytämme noin puolet lihasten voimantuottokyvystä, kaupunkikävelyssä noin 8 prosenttia, seistessä noin 2,5 prosenttia ja rappusia noustessa noin 22 prosenttia (nousu 3. kerrokseen biologian luokkaan on siis terveellistä :)).

Tutkijoiden havaintojen mukaan jo puolen tunnin liikkumattomuudesta seuraa haittoja. Verenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät ja lihasten lihassolut pienenevät.  Kahden tunnin istuminen tietokoneen ääressä kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja erilaisiin syöpiin. Suurimpana ongelmana pidetään aineenvaihdunnan hidastumista, joka näkyy muun muassa keskivartalolihavuutena.

Istuminen on siis vaarallista.

Tämän hoksattuaan osa opetusryhmien oppilaista jatkoi työskentelyään seisten – myös seuraavalla oppitunnilla…eli liikkumattomuudelle voi tosiaan tehdä jotain!

Oppitunneilla voimme lisätä lihastoimintaamme vaikka istuisimmekin: esimerkiksi heiluttelemalla jalkojamme ja jännittämällä pakaroitamme. Työpäivän jälkeen voimme lähteä harrastuksiin, joissa liikumme.

Tässä yhden opetusryhmän ideoita biologian oppitunnista, joka ei olisi terveydelle niin vaarallinen:

–          kun opettaja opettaa, oppilaat seisovat tai kävelevät

–          pari- ja ryhmäkeskustelut käydään seisten tai kävellen

–          erilaiset ryhmäinstallaatiot ja pantomiimit

–          15 minuutin välein noustaan seisomaan

–          kun oppilas vastaa, hän nousee seisomaan tai venyttelemään

–          opettaja opettaa kävellen, myös oppilaat kävelevät

–          työskennellään työpisteissä, jotka sijaitsevat eri paikoissa koulua

–          hankitaan oppilaillekin sähköpöytä (jossa taso nousee ja laskee), juoksumatto pulpetin alle tai stepperi (ks. Get off your duff-video) jne.

Tästä kaikesta seurasi se, että jäin suunnittelemaan liikuttavaa oppituntia ensi viikon aiheestamme eli ruuansulatuksesta. Idea on jo syntynyt ja toteutus tapahtuu ensi viikolla: koe-eläiminä ovat reippaat ysit :).

One thought on “Istuminen on vaarallista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.