Pohjoisen peloton ja pistäväsilmäinen lentäjäpöllö pysähtyi Perniössä

Aurinkoisella NoppaVeera – aamukävelyllä bongasimme keskellä rumaa metsähakkuualuetta pienen pöllön. Se nökötti pystyyn kuolleen puun latvassa.

Kävelimme ripeästi kotiin ja palasimme paikalle kameran kanssa. Toivoimme, että pöllö olisi vielä paikalla. Ja olihan se: tällä kertaa sähkötolpan päässä. Sormet kohmeisina asettelimme objetiivin kameraan ja jalat paikoilleen. Harmiksemme ehdimme ottaa vain muutaman epäonnistuneen kuvan ennen kuin Pendolino-juna säikäytti sen lentoon.

Seurasimme pöllön liitoa ja laskeutumista metsähakkuuaukealle. Kompastelimme oksiin ja juuriin, vajosimme mutaisiin kuoppiin ja pääsimme lähelle viirurintaista ja pitkäpyrstöistä pöllöä. Se istui sähkölangalla ja seurasi paksut mustat kulmakarvat kohollaan lähestymistämme. Sillä oli vaaleankeltaiset silmät, joilla se tuijotti meitä pelottomasti ja pistävästi. Hetken päästä pöllön huomio siirtyi meistä maanrajaan, jossa se ilmeisesti kuuli ruokansa rapisevan: myyriä! Se heittäytyi kohti heinikkoa saaliinsa kimppuun. Hetken päästä se palasi sähkölangalleen ja pulautti koukkupäisestä nokastaan oksennuspallon – aikaisemman aterian tähteitä varmaan…

Ihmettelimme omituista pöllöä, joka on liikkeellä keskellä aurinkoista päivää – päinvastoin kuin yöpetolinnut yleensä. Palasimme kotiin ja etsimme lintulajioppaasta näkemällemme pöllöllemme nimen. Uusi tuttavuutemme oli hiiripöllö eli Surnia ulula (sen latinankielinen nimi tulee varmaankin sen pulputtavasta soidinäänestä u-lu-lu-lu-lu-lu – voit kuunnella sen äänen linkistä).

Hiiripöllön saalistusmaat sijaitsevat yleensä pohjoisempana Suomessa mutta pohjoisen myyräkato saattaa ajaa sen etelämmäksi. Tämä parhaaksi lentäjäpöllöksi nimetty laji voi vaeltaa jopa tuhansia kilometrejä myyräkantojen mukaan. Se viihtyy aukeilla alueilla, kuten soilla, pellonreunoilla ja hakkuuaukeilla ja käyttäytyy kovin päiväpetolintumaisesti.

Olimme hurjan tyytyväisiä, kun saimme seurata pohjoisen lentäjäpöllön elämää tunnin ajan. Se oli avaraa luontoa parhaimmillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.