Taisit tänään muuttaa maailmaa syömällä

 

Tänään oli ruokailuvalvontavuoroni ja seurasin oppilaiden ruokailua. En tiedä moniko heistä miettii ruokailutottumuksiaan ja valintojaan – eli esimerkiksi sitä, mitä ruokaa valitsevat lautaselleen. Mutta aika moni taisi, ehkä tietämättään, osallistua maailman pelastamiseen, omilla pienillä teoillaan.

Maailman pelastaminen – tai ainakin sen muuttaminen – näkyi lautasella:

1) Lautasella oli paljon kasviksia ja vähemmän lihaa.

Maapallon väkiluku kasvaa. Tänään kello 21.30 maailmassa oli ihmisiä 7 096 651 031 eli noin 7,1 miljardia. Huomenna se on enemmän.

Ruokaa tarvitaan siis koko ajan enemmän. Syömämme ruoka kasvaa pelloilla ja laidunmailla. Pelloilla kasvatetaan ruokakasveja ihmisille ja tuotantoeläimille, kuten sioille, naudoille ja lampaille.  Suuri osa eläimistä kasvaa laidunmailla. Jos maailman pelloilla ja laidunmailla kasvatettaisiinkin ruokaa yhä enemmän suoraan ihmisille ja vähemmän eläimille rehuksi, ruoka riittäisi yhä useammalle ihmisille.

Esimerkiksi:

Yhden possulihakilon tuottamiseen tarvitaan neljä kiloa viljaa. Tällä viljamäärällä voisi ruokkia myös ihmisiä: neljä kiloa viljaa on enemmän ruokaa kuin yksi kilo possua – ja lisäksi ihmisen elimistölle sopivampaa, terveellisempää.

Yhden hampurilaisaterian (joka sisältää 100 gramman naudanlihapihvin, ranskalaiset ja salaatin) valmistamiseen arvioidaan kuluvan 3,61 neliömetriä peltopinta-alaa. Suurin osa (arviolta noin 90 prosenttia) peltopinta-alasta kuluu naudanlihan kasvattamiseen eli toisin sanoen naudan rehukasvien kasvattamiseen ja laidunmaaksi. Kasvispastan (joka sisältää spagettia ja tomaattikastiketta) valmistamiseen arvioidaan kuluvan vain 0,46 neliömetriä peltopinta-alaa.

Porkkana ja salaatti – eli kasvikset yleensä – ovat myös ilmastolle ystävällinen vaihtoehto. Niiden valmistaminen tuottaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidia kuin lihan tuottaminen. Ja sekin on hyvä juttu. Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, jonka määrä on ilmakehässä lisääntynyt. Sen seurauksena maailman keskilämpötila kohoaa. Ja siitä seuraa monia ikäviä asioita (tuttuja juttuja ainakin mantsan ja bilsan tunneilta – toivon…)

2. Lautaselle ei jäänyt ruokaa.

Lautaselle jäänyt ruoka on valmistettu turhaan. Sen valmistukseen on kulunut turhaan luonnonvaroja ja sen valmistus on tuottanut hiilidioksidia ilmakehään – turhaan. On siis hyvä, että syö sen minkä ottaa lautaselleen (tai ostaa kaupasta). Oli mukava huomata, että meidän koulussa lähes kaikki söivät lautasensa tyhjäksi ja biojäteastiassa oli paljon tilaa.

Tänään ruokailussa moni siis pelasti maailmaa syömällä :D. Samalla he tekivät hyvää myös itselleen.

Lue lisää maailman parhaasta ruuasta.

http://www.flickr.com/photos/damienroue/3241081731/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.