21 tapaa pilata oppitunti – kuka vielä on koulussa?

 

Meidän perhe katsoo Putous – ohjelmaa – joka lauantai. Helsingin sanomissa (10.2.2013) oli juttu siitä, kuka kumma katsoo Putousta. Me katsomme, ja kuulumme ilmeisesti kaltaistemme joukkoon. Putous – ohjelman sketsien käsikirjoittajan ja kirjailijan Miika Nousiaisen mututeorian mukaan Putousta katsovat erityisesti lauantaisaunasta tulevat perheet, joissa on 4 -16 -vuotiaita lapsia ja joiden vanhemmat katsoivat 1980-luvulla omassa lapsuudessaan Velipuolikuuta ja Hukkaputkea.  Sopii meihin kuin nenä päähän – kuten myös Putouksen ajoittain hyvinkin hauskat ja älykkäät sketsit. Meillä on jo arkipäivää erilaiset lainaukset Putous – ohjelmasta: kaikki on nykyään ihan mielenvikast läppändeerust ja minä olen 8-vuotiaan perheemme jäsenen mielestä  iiihana somelainen muija

Näiden perhettämme yhdistävien Putous – ohjelmakokemusten vuoksi ja talviloman alkamisen kunniaksi päätimme hyvin lyhyen harkinnan jälkeen mennä elokuviin katsomaan 21 tapaa pilata avioliitto (K7). Elokuvan pääosissa oli kolme tuttua Putous – näyttelijää. Tunnelmallisessa Salon Bio Jännässä oli tilaa keskittyä elokuvaan ja (seuralaiseni) hedelmäkarkkeihin. Elokuvakokemus oli ihan onnistunut ja antoi idean tälle varsinaiselle blogikirjoitukselle:

21 tapaa pilata avioliitto oppitunti – kuka vielä on naimisissa koulussa?

1. Mene oppitunnille valmistautumatta. Kysy oppilailta mihinkäs viime kerralla jäätiin, ja jatka siitä niin kuin ennenkin – viisi vuotta sitten.

2. Ole epävarma asiasta, jota opetat. Peitä heikko aineenhallinta (idiootin)varmaan itseluottamukseen.

3. Opeta vain helppoja ja turvallisen tuttuja asioita. Jauha ja kertaa Lapin maisemia niin, että jokainen varmasti hoksaa vaaran ja tunturin erot.

4. Puhu ja paasaa yksin. Luennoi koko oppitunti, ja anna oppilaiden puuhata omia juttujaan.

5. Älä ole kiinnostunut ja innostunut aiheestasi. Opeta asioita vain, koska ne on kirjoitettu oppikirjoihin ja opetussuunnitelmiin.

6. Selitä epäselvästi ja vaikeasti. Keskity nippelinappelitietoihin: unohda kokonaisuudet ja syy-seuraussuhteet.

7. Ole curlingope. Jakele valmiita vastauksia. Älä kysele miksi äläkä pyydä perustelemaan. Hae värikynät ja käännä sivua. Opettajan työhän on palveluammatti.

8. Älä naura itsellesi. Opettajan työ on haudanvakavaa.

9. Anna kehuja hutaisten tehdyistä tehtävistä niin sanotuille hyville tyypeille. Opeta, että elämä on epäreilua.

10. Aliarvioi oppilaan taidot ja osaaminen. Anna oppilaille vain helppoja kopiointitehtäviä: muistiinpanojen kopiointia, oppikirjan kopiointia, tekstinsiirtämistehtäviä ja copypastetutkielmia. Luomuajattelu ja omien aivojen käyttö onkin yliarvostettua.

11. Opeta, ettei kuunteleminen ole niin tärkeää. Ole aina valmiina toistamaan tehtävänannot kymmenen kertaa, tarvittaessa vaikka jokaiselle oppilaalle erikseen.

12. Pelaa varman päälle, älä ota riskejä. Varmista, että kaikki oppilaat tekevät tehtävät samalla tavalla. Toisin tekeminen, luovat ja persoonalliset ratkaisut ovat aina suuri riski.

13. Ole aina itse oikeassa, ja hyväksy vain oppilaiden oikeat vastaukset. Pyörittele silmiäsi ja tuhahtele väärille vastauksille. Voi ei! Voisikos joku muu kertoa oikean vastauksen

14. Ole väsynyt ja tylsistynyt. Tee vain työ, josta saat palkan ja odota, että koulupäivä vihdoinkin päättyy.

15. Älä kehu. Moiti ja motkota.

16. Älä ole iloinen pienistä(kään) onnistumisista. Perustyön pitääkin onnistua – mitä siitä nyt erikseen iloitsemaan.

17. Ole oppilaiden kaveri. Silloin et todennäköisesti saa hankalan open mainetta.

18. Älä pidä kiinni yhdessä sovituista säännöistä. (Ei ne koulun säännöt niin tärkeitä ole – tai jos on, kyllä joku muu niistä huolehtii.)

19. Poistu paikalta, kun tulee ongelmia. Älä ota kantaa vaikeissa tilanteissa.

20. Tuomitse S.O.S.media ja muut nykyajan viihdykkeet. Eihän niitä voi koulussa käyttää koska Suomen kouluissahan ei viihdytä.

21. Ole samanlainen kuin muut. Eriarvoisuuskin on yliarvostettua.

Onneksi asiat voi aina yrittää kääntää toisin päin :D.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.