Oma älypuhelin voi olla hyvä oppimisväline

OBi älypuhelimessa

Älypuhelin on monen nuoren tärkein esine.

Sillä pidetään yhteyttä kavereihin esimerkiksi Instagramin, Kikin, Facebookin ja WhatsAppin avulla. Tai pelataan, katsotaan videoita ja kuunnellaan musiikkia. Eli viihdytään.

Ikioma ja omaksi personoitu älypuhelin voi olla myös hyvä oppimisväline. Ehkä jopa parempi – ja ainakin tutumpi – kuin koulun tabletit tai tietokoneet.

Tiesitkö tämän älypuhelimestasi?

Älypuhelimesi voi auttaa myös oppimista. Se voi lisätä motivaatiotasi ja sitoutumistasi opittavaan asiaan. Parhaimmillaan älypuhelimen käyttö voi lisätä vuorovaikutusta ja yhteistoiminnallisuutta muiden kanssa.

Jos saat opettajaltasi luvan siirtyä oppituntiaikaisesta offline-tilasta online-tilaan: tee se. Ota älypuhelimesi käyttöön oppitunnilla – oppimisen välineenä. Voit löytää älypuhelimestasi uusia ulottuvuuksia. Voi jopa käydä niin, että pian viihde- ja oppimiskäyttö sulautuvat toisiinsa ;).

Tässä on muutamia vinkkejä, mitä voit omalla oppimisvälineelläsi – siis älypuhelimellasi – tehdä esimerkiksi biologian ja maantiedon oppitunneilla. Voit keksiä lisää yhdessä opettajan kanssa. Vain mielikuvitus on rajana.

1)   Etsi tietoa.

 • Mikä joki virtaa Rooman kautta Välimereen? Mitkä kasvit ovat itiökasveja? Milloin neandertalinihminen kuoli sukupuuttoon? Mikä olikaan sana ilmasto englanniksi? Mikä sieni kasvaa koulun pihalla? K a t s o internetistä.

2)   Ota kuvia.

 • Tunnista koulun pihan puut. Ota kuva, näytä opettajalle ja kerro puulajin nimi.
 • Näitkö komean rupikonnan matkalla liikuntatunnille? Tunnistitko koulun kivijalan graniitiksi? Ota kuva ja jaa se meille muille OBi Yläkoulun biologiaa ja maantietoa Facessa, Instagramissa tai G+:ssa avoimilla tekijänoikeuksilla. Avoimet tekijänoikeudet antavat kavereillekin oikeuden käyttää kuvaasi omissa biologian ja maantiedon töissä.
 • Ota kuva työpöydälle korteista rakentamastasi käsitekartasta kuva. Voit kerrata sen avulla oppitunnilla opiskellun aiheen kotona, esimerkiksi luonnonvarojen tai eläinten luokittelun.
 • Oppitunti päättyy pian ja välitunnille olisi kiva päästä… Ota kuva opettajan muistiinpanoista: voit kirjoittaa ne vihkoon kotona loppuun.

3)   Kuvaa videoita.

 • Katso sääennuste. Heittäydy meteorologin rooliin ja tallenna laatimasi sääennuste videolle. Lisää video kotiseutututkimukseesi.
 • Kuvittele, että olet maksa. Munuainen. Tai sydän. Mitä se kertoisi itsestään? Tallenna tarinasi videolle.
 • Osoita työparisi kanssa, että osaatte lukuläksyn eläinplanktonista: toinen kysyy ja toinen vastaan. Tallentakaa salamahaastattelu videolle.
 • Tee oppimispäiväkirja videolle. Kuvaa oppimispäiväkirjaan esimerkiksi kerran viikossa 1-2 asiaa, jotka olet oppinut biologian tai maantiedon tunneilla.

4)   Opiskele ihmisen biologiaa missä vain ja milloin vain – sähköisesti.

 • Voit opiskella ihmisen biologiaa vaikka perinteinen oppikirja olisi jäänyt kotiin. Ikioma älypuhelin on varmasti mukana ja siellä e-ihminen ;).

5)   Kirjoita muistiinpanoja – yksin tai yhteistoiminnallisesti.

 • Jos vihkoon kirjoittaminen tuntuu tylsältä, voit kirjoittaa muistiinpanot älypuhelimellasi  esimerkiksi TodaysMeetissä,  Padletissa tai Etherpadissa. Muistiinpanojen kirjoittaminen on helppoa, ilmaista eikä vaadi kirjautumista ja käyttäjätunnusten luomista.
 • Etherpadissa voit tehdä muistiinpanoja yksin, työparisi tai ryhmän kanssa.
 • TodaysMeetissä voit kirjoittaa muistiinpanoja yhdessä koko opetusryhmän kanssa. Tarvittaessa voit tulostaa muistiinpanot itsellesi.
 • Padletissa voit rakentaa viestiseinän ja lisätä sinne muistilappuja. Muistilappuihin voi liittää tekstin lisäksi kuvia ja linkkejä.

6)   Vastaa läksynkyselyihin– yksin tai yhteistoiminnallisesti.

 • TodaysMeet toimii hyvin läksynkyselyissäkin. Samoin Socrative. Opettajasi pitää vain luoda tila käyttöösi.

7)   Keskustele ryhmäsi jäsenten kanssa Facebookissa.

 • Muodostakaa suljettu FB-ryhmä, jossa voitte suunnitella yhteistä työtänne tai esittää mielipiteitä mistä tahansa aiheesta – vaikka elinluovutuksista, kloonaamisesta tai eläinkokeista.

8)   Jaa tietosi ja kokemuksesi muille ja osallistu keskusteluun.

 • Teetkö tutkimusta siitä, miten ruokasi eli elämänsä? Tai kirjoitatko kananugetin tarinaa? Haluatko jakaa huomiosi ja keskustella muiden kanssa aiheesta?
 • Sen voit tehdä esimerkiksi Twitterin avulla. Kirjoita twiitti ja merkitse se sopivalla tunnisteella eli hashtagilla eli # :lla. Voit seurata samasta aiheesta kirjoittavia ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan. Voit rakentaa kaikista saman tunnisteen twiiteistä yhteenvedon vaikka Storifyssa. Twitteriin ja Storifyyn pitää kirjautua ja luoda käyttäjätunnus ja salasana.

9) Opi netikettiä ja reilun pelin sääntöjä.

 • Tiedosta älypuhelimen käytön kiusaukset ja riskit.
 • Mahdollisuus käyttää omaa älypuhelinta oppitunnilla johtaa lähes satavarmasti mokiin, ylilyönteihin ja väärinkäyttöihin. Nimimerkin suojissa tai nimettömänä on suuri kiusaus kirjoittaa jotain typerää. Vaikka niistä herkkutateista siellä jossain syvällä tai sairaista vegaaneista ja niin edelleen. Tai käydä ihan pikaisesti – salaa – katsomassa Instagramissa kavereiden päivityksiä…
 • Nämä hetket ovat kuitenkin myös hyviä tilaisuuksia oppia netikettiä ja reilun pelin sääntöjä. Ja opettajakin voi opetella itsehillintää.

10) Ja niin edelleen….Tutustu älypuhelimeesi ja keksi itse lisää oppimisen monikäyttötapoja.

2 thoughts on “Oma älypuhelin voi olla hyvä oppimisväline

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.