Uusi vuosi, uusi oppiminen ja open uudet kujeet

Open uudenvuodenlupaukset

Maailma

 • Lupaan muuttua yhä enemmän opettajasta ohjaajaksi.
 • Luovun jokaoppituntisesta, luennoivasta ja pahimmillaan 45 minuutin mittaisesta teoriaopetuksesta.
  • Luovun perinteisestä opettajan itsevaltiudesta ja tiedon toistajasta ja yritän muuttua yhä enemmän yksilöllisten oppijoiden oppimisen ohjaajaksi.

”Luennointi on tehokas tapa opettaa, mutta tehoton tapa oppia.”

  • Yritän mahdollistaa oppilaan yksilöllisen oppimisen omien kykyjensä mukaan.
 • Yritän mahdollistaa yhteisöllisen oppimisen. Yhdessä on kivempaa.

Uuden vuoden lupauksieni taustalla on Vantaan Martinlaakson lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Pekka Peura ja hänen kehittämänsä yksilöllisen oppimisen opetusmenetelmä. Löydät siitä lisää tietoa sivuilta http://maot.fi  tai tästä:

Yksilöllisen oppimisen opetusmenetelmän periaatteita

 • Opetuksessa ja oppimisessa hyödynnetään muun muassa pienryhmäoppimista, omatahtista oppimista ja käänteistä oppimista (ns. flipped classroom – oppimista).
  • Jokainen oppija voi edetä ja oppia omaa tahtia, omassa aikataulussa – yksin tai yhdessä muiden (oppilaat, opettaja, vanhemmat ym.) kanssa. Silloin lahjakkaille oppijoille ei tule tyhjäkäyntiä ja heikoimmille ei tule kiire.
  • Jokainen oppija voi kehittää ja vahvistaa omaa ymmärrystään ja sosiaalisia taitojaan keskustelemalla muiden kanssa. Yhteisöllisesti.
  • Menetelmä pakottaa kaikentasoiset oppilaat oppimaan ja ottamaan selvää asioista.

Opinnoissa ei voi edetä, jos ei itse tee töitä.

Perinteisessä opetuksessa osa oppilaista ei tee itsenäisesti töitä. He eivät muokkaa asioita aivoissaan oppitunneilla eikä kotona, vaan näennäisoppivat eli kopioivat opettajan muistiinpanot vihkoihinsa ja opettelevat ne ulkoa kokeeseen – ja saavat kokeesta nelosen tai vitosen.

Yksilöllisen oppimisen menetelmä vähentää näennäisoppimista ja laiskiaiset erottuvat heti joukosta.

Silloin opettajalla – siis minulla –  on mahdollisuus yrittää kannustaa ja motivoida heitä muuttamaan opiskelutottumuksiaan.

Lähde:Pekka Peura ja  http://maot.fi .

Yksilöllinen oppiminen 7. luokan maantiedossa

Katsotaan, miten käy. Bloggaamisiin :).

6 thoughts on “Uusi vuosi, uusi oppiminen ja open uudet kujeet

 1. Kiitos kaikesta jakamastasi! Esimerkkiäsi seuraten olen toteuttanut yksilöllisestä oppimisesta eräänlaista ”kevytversiota” – en siis ihan täysiveristä, vaan perinteisten menetelmien kanssa vaihdellen. Se on jo helpottanut omaa työtäni ja ehkä oppilaidenkin. Tavoitteenani on päästä jossain vaiheessa samanlaiseen oppilaiden itsenäisyyteen kuin sinä tässä.

  Voisitkohan julkaista esimerkin siitä, millaiset ohjeet oppilaat saavat jonkin tietyn aiheen opiskeluun? Mitä tehtäviä he tekevät, ja mistä tarkistavat vastaukset? Riittääkö kun kurssin alussa selität oppimistaulukon, vai onko jokaiseen aiheeseen vielä erikseen ohje? Miten muun porukan työskentely on sujunut, kun olet ollut pitämässä suullista kuulustelua pienryhmän kanssa? Onko sinulla valmiit kysymykset kun pidät suullisen kuulustelun, vai keksitkö niitä tilanteen mukaan? Onko arviointiperusteista ollut puhetta vanhempien kanssa, kun ”mustaa valkoiselle” jää (ilmeisesti) vähemmän kuin ennen?

  1. Hei Lassi. Tässä vastauksia kysymyksiisi ;).

   ”Voisitkohan julkaista esimerkin siitä, millaiset ohjeet oppilaat saavat jonkin tietyn aiheen opiskeluun?”

   Ohjeita on yhtä paljon kuin opetusmenetelmiä. Monet ohjeet löytyvät OBista ylävalikosta Oppimisen menetelmiä. Ohjeistan myös suullisesti.

   ”Mitä tehtäviä he tekevät, ja mistä tarkistavat vastaukset?”

   Esim. Avara-kirjan tehtäviä tai OBista. Kirjan tehtävät tarkistetaan monisteesta, openoppaasta tai OBista.

   ”Riittääkö kun kurssin alussa selität oppimistaulukon, vai onko jokaiseen aiheeseen vielä erikseen ohje?”

   Ks. edellä. Koska oppilas saa valita, mitä tekee, autan ongelmissa. Eli ohjeistan myös yksilöllisesti.

   ”Miten muun porukan työskentely on sujunut, kun olet ollut pitämässä suullista kuulustelua pienryhmän kanssa?”

   Riippuu ryhmästä. Enimmäkseen hyvin. Muutama kasvatuskeskustelu on käyty :).

   ”Onko sinulla valmiit kysymykset kun pidät suullisen kuulustelun, vai keksitkö niitä tilanteen mukaan?”

   Keksin tilanteen mukaan ja oppilaan taitojen mukaan helpotan tai vaikeutan. Ajattelin pitää toki myös paperilla näytön paikkoja – varsinkin, kun pitää osoittaa maantiedon taitoja, esim. ilmastodiagrammin piirtämistä, sijainnin määrittämistä ym.

   ”Onko arviointiperusteista ollut puhetta vanhempien kanssa, kun “mustaa valkoiselle” jää (ilmeisesti) vähemmän kuin ennen?”

   Ei ole. Arvioinnin perusteet ovat OBissa ja WIlmassa ja tiivistettynä: arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön. Tämä työtapa todellakin mahdollistaa monipuolisen näytön.

   Suullisetkin läksynkyselyt voidaan arvioida suurinpiirteitein. Ensin oppilas arvioi esim. osasin ehkä kasin tai ysin edestä, sitten ope. Useimmiten ollaan oltu samaa mieltä. Kun näytön paikkoja on ollut muutama merkitsen ne Wilmaan esim, ”osasit kappaleet 1-3 hyvin, 8/9”

   Kiva kuulla, että menetelmä on käytössä sinullakin.

   t. Rita K

   1. Nyt pitää hieman tarkentaa. Arvioinnin perusteista ei ole ”ollut puhetta” mutta ymmärtääkseni huoltajat ovat tietoisia siitä, että kaikkien oppiaineiden arvioinnin perusteet löytyvät Wilmasta. Ja tässä työtavassa arvioinnin perusteet on ihan samat kuin muissakin työtavoissa.

 2. Ja vielä yksi tarkennus: myös minä tarkistan tehtäviä, kun olen ryhmissä. Ja joskus tarkistamme koko luokan kanssa yhdessä. Riippuu paljon tehtävästä. Esimerkiksi haastavammat tai keskeisemmät tehtävät voidaan käydä yhdessä läpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.