Oppiaine on väline oppimiseen

Suuntana uusi OPS 2016 (osa 3)

Laaja-alainen osaaminen
Maailma muuttuu.
Koulu muuttuu.
Opetussuunnitelma muuttuu.
Pedagogiikka muuttuu.
Oppiminen muuttuu.

Uuden opetussuunnitelman mukaan oppimisen päätavoitteena on laaja-alainen osaaminen eli ajattelu ja oppimaan oppiminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, työelämätaidot ja yrittäjyys, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet tukevat laaja-alaista osaamista. Oppiaineiden välisen yhteistyön avulla asioita tarkastellaan laajempina kokonaisuuksina ja ilmiöinä.

Oppilaskeskeinen ja oppilaita osallistava pedagogiikka ja tuen eri muodot edistävät oppilaiden oppimista. Oppiminen on yhteisöllistä ja yksilöllistä, ja sitä tapahtuu erilaisissa oppimisympäristöissäTyötavat ja oppimistehtävät ohjaavat tiedonrakentamiseen, ongelmanratkaisuun ja oppimaan todellisessa maailmassa.

Oppiaineet, esimerkiksi biologia ja maantieto, ovat myös välineitä laaja-alaiseen osaamiseen. Biologian tavoitteena on esimerkiksi auttaa oppilaita ymmärtämään elämää ja sen kehitystä. Maantiedon tavoitteena on esimerkiksi tukea oppilaiden maailmankuvan rakentumista.

Arvioinnin kohteina ovat muun muassa opettaminen, oppiminen, oppimisympäristöt, työtavat ja oppimistehtävät. Arvioinnin menetelmät ovat monipuolisia ja tukevat oppilaan oppimista sekä ohjaavat opettajan opettamista.

⋅⋅⋅

Alla oleva Thinglink – kuva on oma yritykseni valmistautua uuteen opetussuunnitelmaan. Sen linkit valmistuvat vähitellen – samalla kun rakennamme kuntakohtaisia ja oppiainekohtaisia opetussuunnitelmia :).

One thought on “Oppiaine on väline oppimiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.