Lihakset

Lihakset aiheuttavat liikkeet

Istuminen on vaarallista

Ihminen viettää suurimman osan päivästä istumalla tai maaten eli toisin sanoen käyttämättä lihaksia. Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksen (ja monien muiden tutkimusten) mukaan se ei ole hyvä asia.

Keskimäärin seitsemän tuntia hereilläoloajastamme kuluu istuen tai maaten. Silloin vain alle prosentti lihastemme voimantuottokyvystä on käytössä. Hölkätessä käytämme noin puolet lihasten voimantuottokyvystä, kaupunkikävelyssä noin 8 prosenttia, seistessä noin 2,5 prosenttia ja rappusia noustessa noin 22 prosenttia (nousu 3. kerrokseen biologian luokkaan on siis terveellistä :)).

Tutkijoiden havaintojen mukaan jo puolen tunnin liikkumattomuudesta seuraa haittoja. Verenkierto ja aineenvaihdunta heikkenevät ja lihasten lihassolut pienenevät.  Kahden tunnin istuminen tietokoneen ääressä kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja erilaisiin syöpiin. Suurimpana ongelmana pidetään aineenvaihdunnan hidastumista, joka näkyy muun muassa keskivartalolihavuutena.

Istuminen on siis vaarallista.

Oppitunneilla voimme lisätä lihastoimintaamme vaikka istuisimmekin: esimerkiksi heiluttelemalla jalkojamme ja jännittämällä pakaroitamme. Työpäivän jälkeen voimme lähteä harrastuksiin, joissa liikumme.

Videoita

Get off your duff

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.