Jääkauden jäljet maisemassa

Jääkauden jäljillä

Mammuttihaasteen toimintaohjeet:

Oppilaat työskentelevät pareittain. Kukin pari haastaa toisen parin mammuttihaasteeseen. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta mammuttia kahden 75 minuutin mittaisen oppitunnin aikana eli 150 minuutissa (myös kotona saa tehdä tehtäviä mutta kotona tehtyä työaikaa ei lasketa mukaan 150 minuuttiin).

Mammutteja kerätään alla olevan Jääkauden jäljillä – kuvan mukaan ja tekemällä My Mapsissa olevia tehtäviä.

 

Jääkauden jäljillä

Esimerkki:

Kun pari on tehnyt My Mapsissa olevat tehtävät 1-6 sekä tarkistanut ne, molemmat ansaitsevat kaksi mammuttia (harmaan ja mustan).  Parin molempien oppilaiden pitää myös tarvittaessa osata selittää tehtäviin liittyviä asioita suullisesti opettajalle. Erityisen hyvästä osaamisesta opettaja voi myöntää lisää mammutteja. Kun tehtävät 1-6 on tehty hyvin, pari saa luvan jatkaa seuraaviin tehtäviin ja seuraaviin mammutteihin.

Pareista se, joka kerää eniten mammutteja kahden oppitunnin aikana, on voittaja. 

 

 

Jääkauden jälkiä kuvina

Kuvat: CC BY-SA Rita Keskitalo

 

Silokalliot (Bengtskär, Kemiönsaari)Silokallio ja uurteet (Hanko)Silokallio ja pienenpieni hiidenkirnu (Kasnäs)Siirtolohkare (Sydän-Sauru, Perniö, Salo)Delta Kolmannella Salpausselällä (Tuohittu, Perniö, Salo)Savikko (Tuohittu, Perniö, Salo)Osa Ensimmäistä Salpausselkää ja fossiloituneet dyynit (Tullinranta, Hanko)Siirtolohkare "Vahakivi" (Miilunummi, Perniö, Salo)Siirtolohkare (Hanko, Tulliranta)Kolmannen Salpausselän jatke ja sen alpakat (Jurmo, Länsi-Turunmaa)Osa Ensimmäistä Salpausselkää (Tullinranta, Hanko)Delta, lajittunut kivennäismaalaji hiekka (Tuohittu, Perniö, Salo)Silokallio (Kaivopuisto, Helsinki)Savikko ja jokilaakso (Halikko, Salo)Kolmannen Salpausselän jatke (Jurmo, Länsi-Turunmaa)Pirunvuoren hiidenkirnu (Halikko, Salo)Hiidenkirnut (Hanko, Täktom)Kolmannen Salpausselän jatke (Jurmo, Länsi-Turunmaa)Hiidenkirnu (Hanko)Murtunut hiidenkirnu (Perniö, Salo)

98604AC3-F166-47C6-AC3A-B9D760780F34ED089928-6337-4CAD-9EBD-39E4CC1B8911IMG_3124IMG_6518OLYMPUS DIGITAL CAMERAVartsalan hiidenkirnu

AvokallioIMG_0032Processed with MOLDIVProcessed with MOLDIVIMG_6548

Videoita, pelejä ja testejä

Jääkausiaika ja jääkausi – Kahoot!

Jääkausi Suomessa Quizlet

Jääkauden jälkiä Suomessa – Kahoot!

Tunnistatko jääkauden jäljet? Jääkauden jälkiä – Ylen visa

Vesi huuhtoi, jää muokkasi – näin syntyi Suomi (sisältää Geologia-ilta – radio-ohjelman)

Ekolokero: Jääkauden jälkiä –  video (14 min)

Harjujumaisemissa – video (12 min)

Ljuba – mammutin poikasen tarina – video (5 min)

 

Jääkauden jälkeen

Suomen luonnon kehitys jääkauden jälkeen Quizlet

Maankohoaminen ja Merenkurkun saaristo