Kasvien lisääntyminen

Kasvit voivat lisääntyä suvuttomasti tai suvullisesti:

Suvuton lisääntyminen

Suvuton lisääntyminen tapahtuu ilman sukusoluja eli ilman munasoluja ja siitepölyhiukkasia. Suvuttomassa lisääntymisessä kasvi lisääntyy esimerkiksi itiöiden, rönsyjen tai mukuloiden avulla. Suvuttomasti syntyneet jälkeläiset ovat emokasvinsa klooneja eli identtisiä emokasvin kanssa, sillä niissä on samat geenit.

Sammalet ja sanikkaiset lisääntyvät suvuttomasti itiöiden avulla. Ne ovat itiökasveja.

  • Kallioimarre on itiökasvi. Sen lehden alapinnalla on itiöpesäkkeitä:

Kallioimarre

  • Karhunsammal on itiökasvi. Sen itiöpesäke on sekovarren päässä:

Karhunsammalen itiöpesäkkeitä

Suvullinen lisääntyminen

Suvullinen lisääntyminen tapahtuu sukusolujen eli munasolun ja siitepölyhiukkasten avulla. Suvullisesti syntyneet jälkeläiset ovat kaikki keskenään erilaisia. Monet kasvit voivat lisääntyä sekä suvullisesti että suvuttomasti.

Kukka- eli siemenkasvit lisääntyvät suvullisesti. Niiden lisääntymiselin on kukka tai kukinto. Siitepölyhiukkaset kehittyvät kukan heteissä ja munasolut emissä. Heteet ja emit voivat olla kukissa terälehtien sisäpuolella tai erillisinä hedekukintoina ja emikukintoina. Esimerkiksi kuusella ja männyllä on erilliset hedekukinnot ja emikukinnot.Dia2

  • Kuusen emikukinnot ovat punaisia:

Kuusen emikukinto

  •  Männyn hedekukinnot ovat keltaisia:

Männyn hedekukintoja

Pölytyksessä siitepölyhiukkanen kulkeutuu munasolun luokse tuulen tai hyönteisten avulla. Tuulipölytyksessä tuuli kuljettaa heteiden siitepölyä emin munasolujen luokse. Tuulipölytteisten kasvien kukat ovat usein pieniä ja värittömiä. Esimerkiksi havupuut ovat tuulipölytteisiä kasveja.

  • Hyönteispölytyksessä esimerkiksi kimalainen kuljettaa siitepölyä:

Hyönteispölytys

Hyönteispölytyksessä hyönteinen kuljettaa siitepölyn munasolujen luokse. Hyönteispölytteisten kasvien kukat ovat usein isoja, värikkäitä ja tuoksuvia, koska ne houkuttelevat hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja kimalaisia pölyttämään. Pölytyksen jälkeen kukassa tapahtuu hedelmöitys, jolloin siitepöly yhtyy munasoluun. Hedelmöittynyt munasolu alkaa heti jakautua ja alkionkehitys alkaa.  Kukan terä- ja verholehdet varisevat pois. Emi pullistuu hedelmäksi ja sen sisälle kehittyy siemeniä.

  • Pihlajan marjojen sisällä on siemeniä:

Pihlajan marjoja

Koppisiemenisillä kasveilla siemen kehittyy hedelmän tai marjan sisällä. ”kopissa”.  Paljassiemenisillä kasveilla siemen kehittyy paljaana käpysuomujen pinnalla. Siemen sisältää kasvialkion eli ”kasvivauvan” ja vararavintoa.  Vararavinnon avulla siemen itää taimeksi, joka alkaa heti valmistaa yhteyttämällä ravintoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.