- Opettaja johdattelee oppilaat aiheeseen.
- Opettaja muodostaa ryhmät (esimerkiksi neljän hengen ryhmät).
- Oppilaat tutustuvat opittavaan aiheeseen lukemalla ryhmissä joko hiljaa tai ääneen. Tämä osa voidaan antaa myös kotitehtäväksi ennen varsinaista ryhmätyötä.
- Ryhmä valitsee ryhmän puheenjohtajan, jonka johdolla muut oppilaat numeroivat päänsä – tai nenänsä 🙂 : 1-2-3-4. Myös puheenjohtaja numeroi itsensä.
- Kynät purkkiin. On puhumisen aika: oppilaat (myös puheenjohtaja) selittävät toisilleen numerojärjestyksessä opeteltavan aineksen keskeiset käsitteet tai asiat omin sanoin (tietoteksti saa olla esillä). Puheenjohtaja ohjaa tarvittaessa keskustelua, tarkentaa, kyselee ja kyseenalaistaa.
- Kynät purkista. On hiljaisen työskentelyn aika: jokainen oppilas kirjoittaa vihkoon muistiinpanot asioista, jotka jäivät mieleen.
- Kynät purkkiin. Oppilaat lukevat numerojärjestyksessä omat muistiinpanonsa ääneen ryhmälle.
- Kynät purkista. Lukemisen jälkeen jokainen oppilas korjaa ja täydentää muistiinpanojaan.
Kynäpurkki lyhennettynä versiona on nenäryhmätyöskentelyä 🙂
Tätä työtapaa voi käyttää myös lyhennettynä versiona, jota biologiassa ja maantiedossa kutsutaan nenäryhmätyöskentelyksi. Nenäryhmissä oppilaat numeroivat – mielikuvissa vain – nenänsä numeroilla 1-4 ja opiskelevat keskeisimpiä asioita siten, että jokaisella on puheenvuoro nenänumeron mukaisessa järjestyksessä. Lisäksi nenäryhmissä istutaan nenäkkäin, jolloin keskustelu on mahdollista ja mukavaa.