Maankuoren luonnonvarat

Videoita

Kongon tinakaivoksista kertovat videot näyttävät miten tinamalmia kaivetaan Kongossa. Tinamalmista valmistetaan tinaa ja tinasta tehdään juotteita, joilla liitetään elektroniikkatuotteiden pieniä osia kiinni toisiinsa ja piirilevyihin.

http://makeitfair.org/webquest/su/quest3.php tai http://www.youtube.com/watch?v=Io8c81xHLmw&NR=1

Juomatölkin historia ja tulevaisuus: http://www.pantilliset.fi/tolkinhistoria

Verikännykät-dokumentti kertoo matkapuhelimen tarinaa Kongon kaivoksilta Nokian pääkonttoriin ja siitä, rahoitetaanko puhelimen valmistukseen myytävillä mineraaleilla sisällissotia: http://areena.yle.fi/tv/1297163.

Pullovesi on turhaa! http://duck.fi/demo/pullovesi/pullovesi.html

Lue lisää

Eettistä elektroniikkaa-opas:
Vesi luonnonvarana

Tehtäviä

1. Mitä luonnonvaroja olet käyttänyt tämän päivän aikana?

2. Selvitä mitä luonnonvaroja on käytetty kännykän valmistukseen.

3. Katso Vesi luonnonvarana – video (17 min) ja tutustu Vesi on oikeus! – materiaaliin. Kirjoita kuvaus mihin vettä tarvitaan.

4. Selvitä oma vesijalanjälkesi. Kuinka paljon sinä kulutat vettä? Laske pika- ja peruslaskurilla oman kulutuksesi vesijalanjälkiä. Vertaa vedenkulutustasi keskivertosuomalaisen vedenkulutukseen. Tutki keinoja, joilla voit pienentää vesijalanjälkeäsi.

Tutki aterialaskurin avulla, miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat vesijalanjäljen kokoon. Minkälaisissa ruokavalioissa vesijalanjälki on suuri? Minkälaisissa ruokavalioissa vesijalanjälki on pieni?

5. Mitkä tekijät johtavat maailman vesipulaan? Laadi mahdollisimman monipuolinen luettelo.

Luonnonvarat, elektroniikka ja eettiset kysymykset

Tarvitsemme elektroniikkalaitteita ja tietotekniikkaa joka päivä. Ne helpottavat elämäämme monella tapaa. Valitettavasti elektroniikkalaitteet ja niiden valmistaminen myös synnyttävät monia ongelmia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi raaka-aineiden louhinta voi tuhota ympäristöä ja elektroniikkatehtaissa voi olla todella huonot työolot.

Tehtäviä

1. Katso Kolmas ulottuvuus: Verikännykät (52 min) – dokumentti. Se kertoo matkapuhelimen tarinaa Kongon kaivoksilta Nokian pääkonttoriin ja siitä, rahoitetaanko puhelimen valmistukseen myytävillä mineraaleilla sisällissotia. Kirjoita dokumentista muistiinpanot. Mitä ajatuksia dokumentti herätti sinussa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s