Maankuori

Osattavia asioita

 

 

 

 

 

 

 

MAANKUORI

Maankuoren laattojen liikkeet

Ancient Earth: http://dinosaurpictures.org/ancient-earth#750

BBC Earth Plate tectonics

Maankuoren laattojen liikkeet – animaatio

Maanjäristykset ja tsunamit

Maanjäristys – animaatio 1

Maanjäristys – animaatio 2

Maanjäristys Nepalissa – video (7 min)

Luonnonmullistukset: maanjäristykset (15 min)

Viimeisimmät maanjäristykset löytyvät USGS:n sivuilta .

Tsunami Japanissa – video

Tulivuoret

A day in Pompeiji

Tulivuorenpurkaus – animaatio

Eyjafjallajökull, Islanti: tulivuorenpurkaus vuonna 2010 – video (2 min)

Etna, Italia: tulivuorenpurkaus – video (4 min)

Luonnonmullistukset: tulivuoret (15 min)

 

Viimeisimmät tulivuorenpurkaukset löytyvät Volcano Discovery – tai Global Volcanism Program – sivuilta.

Poimuvuoristot

Keskiselänteet

Syvänmerenhaudat ja hautavajoamat

Kallioperä

Maaperä

Let’s talk about soil (You Tube)

Maankuoren luonnonvarat ja kaivostoiminta

Kongon tinakaivoksista kertovat videot näyttävät miten tinamalmia kaivetaan Kongossa. Tinamalmista valmistetaan tinaa ja tinasta tehdään juotteita, joilla liitetään elektroniikkatuotteiden pieniä osia kiinni toisiinsa ja piirilevyihin.

http://makeitfair.org/webquest/su/quest3.php tai http://www.youtube.com/watch?v=Io8c81xHLmw&NR=1

Juomatölkin historia ja tulevaisuus: http://www.pantilliset.fi/tolkinhistoria

Verikännykät-dokumentti kertoo matkapuhelimen tarinaa Kongon kaivoksilta Nokian pääkonttoriin ja siitä, rahoitetaanko puhelimen valmistukseen myytävillä mineraaleilla sisällissotia: http://areena.yle.fi/tv/1297163.

Pullovesi on turhaa! http://duck.fi/demo/pullovesi/pullovesi.html

Eettistä elektroniikkaa-opas:

 Suomen kaillioperä

Geologiaa helposti – opas

Suomen kallioperästä löytyy yli sataa erilaista arvokiveä (HS 24.1.2018)

Koulumme kivijalan graniitilla on hurja menneisyys.
Koulumme kivijalan graniitilla on hurja menneisyys.

Kolin allonmerkkikallioiden tarina:

Kolin kansallispuistossa Jeron koillisrannalla voit kokeilla, miltä tuntuu istua yli kahden miljardin vuoden ikäisen muinaisen valtameren kivettyneellä hiekkapohjalla tai -rannalla ja kuvitella itsesi yksisoluiseksi muinaismeren eliöksi. Sillä siihen aikaan, kun kallion aallonmerkit syntyivät maapallolla ei ollut juuri muuta elämää.

Aallonmerkkikalliolla voit viedä ajatuksesi – ja vaatimaton yksisoluinen olemuksesi – reilun kahden miljardin vuoden taakse. Silloin nykyisen Itä-Suomen alueen maankuori repesi. Repeämään kehittyi parin sadan miljoonan vuoden kuluessa valtameri. Muinaisen valtameren rantaan liplattavat laineet kasasivat hiekkaan aallonmerkkejä – niin kuin Itämeren aallot Hangon hiekkarannoilla nykyään. Aikojen kuluessa merenpohjan hiekka puristui ja kovettui nykyisenlaiseksi kiveksi – vaaleaksi ja kovaksi kvartsiitiksi.

Vajaa kaksi miljardia vuotta sitten muinainen valtameri joutui kohtaan, jossa maankuoren mannerlaatat törmäsivät. Mannerlaattojen törmäyksessä valtameren pohja – ja sen kivettyneet aallonmerkit – poimuttuivat valtavaksi poimuvuoristoksi, jopa Himalajan korkuisiksi Karelideiksi. Kahden miljardin vuoden aikana Karelidien ylimmät kivikerrokset ovat kuluneet rapautumisen ja eroosion vaikutuksesta pois. Ainoastaan kulutusta kestävä, kova kvartsiitti – muinaismeren kivettynyt hiekka – on jäänyt jäljelle. Ja sen päällä voit istua sinä – evoluution yksi tuotos.

Lattialaattojen oikosarvisten tarina:

Oikosarviset olivat selkärangattomia eläimiä, jotka elivät muinaisissa lämpimissä merissä ordoviikkikaudella 490-442 miljoonaa vuotta sitten (katso Avara Suomi Lue lisää – sivu 131). Silloin Fennoskandia sijaitsi päiväntasaajalla. Suurimmat oikosarviset olivat jopa 10 metrin mittaisia petoja. Ne olivat nilviäisiä, jotka elivät jäätelötötteröä muistuttavan kalkkikuoren sisällä. Kun oikosarviset kuolivat, ne vajosivat meren pohjaan. Niiden kalkkikuoret kovettuivat hitaasti kalkkikiviksi. Kalkkikivikerrostumia on paljon muun muassa Selkämeren pohjassa, joista mannerjäätikkö on irrottanut lukuisia lohkareita ja kuljettanut muualle Suomeen.  Ordoviikkikauden kalkkikiveä käytetään rakennusmateriaaleina. Kalkkikiveä ja sen vangiksi joutuneita oikosarvisten kuoria käytetään muun muassa lattialaatoissa. Voit löytää näitä muinaisten merien pelottavien petojen fossiileja esimerkiksi Turusta Cantina Aztecan portaista ja Helsingistä ostoskeskus Forumin lattiasta. Lue lisää oikosarvisista Tiede-lehden sivuilta: Muinaishirviö saalisti Itämeressä.