Maankuori

Maankuoren laattojen liikkeet

Maankuoren laattojen liikkeet – animaatio

Maanjäristykset ja tsunamit

Maanjäristys – animaatio 1

Maanjäristys – animaatio 2

Maanjäristys Nepalissa – video (7 min)

Luonnonmullistukset: maanjäristykset (15 min)

Viimeisimmät maanjäristykset löytyvät USGS:n sivuilta .

Tsunami Japanissa – video

Tulivuoret

Tulivuorenpurkaus – animaatio

Eyjafjallajökull, Islanti: tulivuorenpurkaus vuonna 2010 – video (2 min)

Etna, Italia: tulivuorenpurkaus – video (4 min)

Luonnonmullistukset: tulivuoret (15 min)

Vesuvius ja Pompeiji v.79 (3 min)

Viimeisimmät tulivuorenpurkaukset löytyvät Volcano Discovery – tai Global Volcanism Program – sivuilta.

Poimuvuoristot

Keskiselänteet

Syvänmerenhaudat ja hautavajoamat

 

Videoita

Kongon tinakaivoksista kertovat videot näyttävät miten tinamalmia kaivetaan Kongossa. Tinamalmista valmistetaan tinaa ja tinasta tehdään juotteita, joilla liitetään elektroniikkatuotteiden pieniä osia kiinni toisiinsa ja piirilevyihin.

http://makeitfair.org/webquest/su/quest3.php tai http://www.youtube.com/watch?v=Io8c81xHLmw&NR=1

Juomatölkin historia ja tulevaisuus: http://www.pantilliset.fi/tolkinhistoria

Verikännykät-dokumentti kertoo matkapuhelimen tarinaa Kongon kaivoksilta Nokian pääkonttoriin ja siitä, rahoitetaanko puhelimen valmistukseen myytävillä mineraaleilla sisällissotia: http://areena.yle.fi/tv/1297163.

Pullovesi on turhaa! http://duck.fi/demo/pullovesi/pullovesi.html

Lue lisää

Eettistä elektroniikkaa-opas:
Vesi luonnonvaranaTehtäviä

1. Mitä luonnonvaroja olet käyttänyt tämän päivän aikana?

2. Selvitä mitä luonnonvaroja on käytetty kännykän valmistukseen.

3. Katso Vesi luonnonvarana – video (17 min) ja tutustu Vesi on oikeus! – materiaaliin. Kirjoita kuvaus mihin vettä tarvitaan.

4. Selvitä oma vesijalanjälkesi. Kuinka paljon sinä kulutat vettä? Laske pika- ja peruslaskurilla oman kulutuksesi vesijalanjälkiä. Vertaa vedenkulutustasi keskivertosuomalaisen vedenkulutukseen. Tutki keinoja, joilla voit pienentää vesijalanjälkeäsi.

Tutki aterialaskurin avulla, miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat vesijalanjäljen kokoon. Minkälaisissa ruokavalioissa vesijalanjälki on suuri? Minkälaisissa ruokavalioissa vesijalanjälki on pieni?

5. Mitkä tekijät johtavat maailman vesipulaan? Laadi mahdollisimman monipuolinen luettelo.

Luonnonvarat, elektroniikka ja eettiset kysymykset

Tarvitsemme elektroniikkalaitteita ja tietotekniikkaa joka päivä. Ne helpottavat elämäämme monella tapaa. Valitettavasti elektroniikkalaitteet ja niiden valmistaminen myös synnyttävät monia ongelmia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi raaka-aineiden louhinta voi tuhota ympäristöä ja elektroniikkatehtaissa voi olla todella huonot työolot.

Tehtäviä

1. Katso Kolmas ulottuvuus: Verikännykät (52 min) – dokumentti. Se kertoo matkapuhelimen tarinaa Kongon kaivoksilta Nokian pääkonttoriin ja siitä, rahoitetaanko puhelimen valmistukseen myytävillä mineraaleilla sisällissotia. Kirjoita dokumentista muistiinpanot. Mitä ajatuksia dokumentti herätti sinussa?

Maankamara muodostuu kallioperästä ja maaperästä

Koulumme kivijalan graniitilla on hurja menneisyys.

Koulumme kivijalan graniitilla on hurja menneisyys.

Suomen kallioperän erikoisuuksia

Kolin allonmerkkikallioiden tarina:

Kolin kansallispuistossa Jeron koillisrannalla voit kokeilla, miltä tuntuu istua yli kahden miljardin vuoden ikäisen muinaisen valtameren kivettyneellä hiekkapohjalla tai -rannalla ja kuvitella itsesi yksisoluiseksi muinaismeren eliöksi. Sillä siihen aikaan, kun kallion aallonmerkit syntyivät maapallolla ei ollut juuri muuta elämää.

Aallonmerkkikalliolla voit viedä ajatuksesi – ja vaatimaton yksisoluinen olemuksesi – reilun kahden miljardin vuoden taakse. Silloin nykyisen Itä-Suomen alueen maankuori repesi. Repeämään kehittyi parin sadan miljoonan vuoden kuluessa valtameri. Muinaisen valtameren rantaan liplattavat laineet kasasivat hiekkaan aallonmerkkejä – niin kuin Itämeren aallot Hangon hiekkarannoilla nykyään. Aikojen kuluessa merenpohjan hiekka puristui ja kovettui nykyisenlaiseksi kiveksi – vaaleaksi ja kovaksi kvartsiitiksi.

Vajaa kaksi miljardia vuotta sitten muinainen valtameri joutui kohtaan, jossa maankuoren mannerlaatat törmäsivät. Mannerlaattojen törmäyksessä valtameren pohja – ja sen kivettyneet aallonmerkit – poimuttuivat valtavaksi poimuvuoristoksi, jopa Himalajan korkuisiksi Karelideiksi. Kahden miljardin vuoden aikana Karelidien ylimmät kivikerrokset ovat kuluneet rapautumisen ja eroosion vaikutuksesta pois. Ainoastaan kulutusta kestävä, kova kvartsiitti – muinaismeren kivettynyt hiekka – on jäänyt jäljelle. Ja sen päällä voit istua sinä – evoluution yksi tuotos.

Lattialaattojen oikosarvisten tarina:

Oikosarviset olivat selkärangattomia eläimiä, jotka elivät muinaisissa lämpimissä merissä ordoviikkikaudella 490-442 miljoonaa vuotta sitten (katso Avara Suomi Lue lisää – sivu 131). Silloin Fennoskandia sijaitsi päiväntasaajalla. Suurimmat oikosarviset olivat jopa 10 metrin mittaisia petoja. Ne olivat nilviäisiä, jotka elivät jäätelötötteröä muistuttavan kalkkikuoren sisällä. Kun oikosarviset kuolivat, ne vajosivat meren pohjaan. Niiden kalkkikuoret kovettuivat hitaasti kalkkikiviksi. Kalkkikivikerrostumia on paljon muun muassa Selkämeren pohjassa, joista mannerjäätikkö on irrottanut lukuisia lohkareita ja kuljettanut muualle Suomeen.  Ordoviikkikauden kalkkikiveä käytetään rakennusmateriaaleina. Kalkkikiveä ja sen vangiksi joutuneita oikosarvisten kuoria käytetään muun muassa lattialaatoissa. Voit löytää näitä muinaisten merien pelottavien petojen fossiileja esimerkiksi Turusta Cantina Aztecan portaista ja Helsingistä ostoskeskus Forumin lattiasta. Lue lisää oikosarvisista Tiede-lehden sivuilta: Muinaishirviö saalisti Itämeressä.

Nettisivuja

Geologiaa helposti – opas.

Ydinjätteen loppusijoituksesta