Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt

Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt - oppituntien ohjelmaa keväällä 2020

 

Sisältö

muuttuvat-maisemat-ja-elinymp-rist-t (1)

 

Kuvatulkintaohjeita

Kuvatulkinta 1

kuvatulkinta kysymyksiä kuvasta

Kuvatulkinta 2

kuvatulkinta uutisjuttu

Kuvatulkinta 3

kuvatulkinta uutislähetys

Kuvatulkinta 4

kuvatulkinta viisi kysymystä

 

Kuvatulkinta 5

9ecbea23-86c3-43cb-a341-018cd1ce0d79

Tunnetko lähiympäristösi – peli

Pelikortit löytyvät OBi yläkoulun biologiaa ja maantietoa – Facebookryhmästä. (Pelikorttien kääntöpuolella on kysymysten vastaukset, joten siksi kortteja ei julkaista täällä.)

 

Tunnetko lähiympäristösi kortit

 

Salon maiseman synty

Adobe Spark-esitys

 

Lisätietoa

Rapautuminen vapauttaa mineraaleja

Kalkkikivialueilla syntyy karstimaata kemiallisen rapautumisen tuloksena.

Euroopassa erityisesti Kroatiassa kalkkikivi näkyy rannoilla ja merien pohjassa, kylien ja kaupunkien kaduilla ja rakennuksissa, viini- ja oliivitarhojen sadoissa sekä torien tarjonnassa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten luonnonolot vaikuttavat ihmisen toimintaan – ja miten erikoiset luonnonolot voivat kiehtoa satunnaisia matkailijoita.

Tippukiviluolat

Tippukiviluolia syntyy erityisesti sellaisilla alueilla, joissa kallioperä on kalkkikiveä (lue Avara Eurooppa – oppikirjan sivu 106). Yksi Euroopan upeimmista tippukiviluolista, Frassasin tippukiviluolat, sijaitsee Italiassa Marchen alueella. Yksi luolien ”saleista” on nimetty Sale Finlandiaksi, jossa on paljon maanalaisia pieniä järviä. Salin nimen ymmärtää hyvin, sillä Suomi tunnetaan maailmalla tuhansien järvien maana.

Siniset aukot (blue holes)

Merenpohjien siniset aukot ovat syntyneet samalla tavalla kuin tippukiviluolat.
Merenpohjen jyrkkäreunaiset aukot, siniset aukot syntyivät jääkaudella. Silloin merien vettä oli sitoutunut mannerjäätiköihin ja merenpinta oli yli sata metriä alempana kuin nykyään. Tuhansien vuosien aikana sadevesi liuotti kuivalla maalla ollutta kalkkikiveä ja synnytti tippukiviluolien kaltaisia onkaloita. Jossain vaiheessa suuriksi kasvaneiden maanalaisten onkaloiden katto romahti ja jäljelle jäi jyrkkäreunainen ja syvä kuoppa. Jääkauden jälkeen merenpinta nousi ja kuoppa täyttyi vedellä.

Siniset aukot näyttävät tummilta, sillä ne voivat olla useita satoja metrejä syviä. Ympärillä oleva matalampi merialue näyttää vaaleamman siniseltä.

Maailmassa on useita sinisiä aukkoja. Monet niistä ovat suosittuja sukelluskohteita.

Videossa esiintyvä sukeltaja on yksi maailman parhaista vapaasukeltajista, ranskalainen Guillaume Nery. Hän hyppää base jumpin tapaan maailman syvimpään, merellä sijaitsevaan siniseen aukkoon, Bahamasaarten Dean Blue Holeen. Se on 202 metriä syvä ja halkaisijaltaan noin 25-35 metriä. Sinisiä aukkoja on muun muassa myös Belizessä ja Egyptissä.

 

Jättiaallot ja eroosio