Yhteistoiminnallinen palapeli

Esimerkiksi 20 oppilaan ryhmässä opettaja muodostaa viisi ryhmää, jossa jokaisessa on neljä oppilasta.

Opiskeltava aihe, esimerkiksi kirjan teksti jaetaan viiteen osaan. Jokainen ryhmä saa siis oman osan eli aiheen. Ryhmiä voidaan kutsua opiskeluryhmiksi.

Ensimmäisessä vaiheessa oppilaat lukevat hiljaa yksin oman aiheensa. Tämä työvaihe voidaan antaa myös kotitehtäväksi.

Toisessa vaiheessa oppilaat keskustelevat opiskeltavasta aiheesta ja vertaavat oppimaansa opiskeluryhmissä. Opiskeluryhmässä oppilaat varmistavat, että kaikki ovat ymmärtäneet keskeisimmät asiat.

Biologian ja maantiedon oppikirjan kappaleiden keskeisimmät asiat löytyvät otsikoista, tummista sanoista, värillisistä sivuista (maantiedon kirjan selkokielinen teksti keltaisella sivulla) tai laatikoista (biologian kirjan vihreät laatikot) sekä kuvista, kartoista ja Tärkeää -luetteloista (maantiedon kirjassa) tai Tarkista tietosi – kysymyksistä (biologian kirjassa)

Kolmannessa vaiheessa muodostetaan uudet ryhmät eli kotiryhmät siten, että jokaisesta opiskeluryhmästä yksi oppilas menee uuteen kotiryhmään. Kotiryhmässä jokainen oppilas opettaa oman aiheensa muille.

Yhteistoiminnallisen opiskelun jälkeen oppilaat arvioivat omaa työskentelyään ryhmän jäsenenä ja ryhmän toimintaa kokonaisuudessaan. Lopuksi oppilaiden osaamista voidaan arvioida esimerkiksi kirjallisessa läksynkyselyssä.

Esimerkkejä yhteistoiminnallisista ryhmätöistä: aiheina Jääkausiaika ja jääkausi ja Suomen luonnon kehitys jääkauden jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.